Maj 09 2011

Tips från Nordic ecomercesummit 2011

Category: E-handel,Event,Tipskatrin @ 6:53 e m

Detta inlägg är ursprungligen postat på min blogg på e-handel.se, men jag ville även skriva det här för er som inte besöker den.

Så var man tillbaka hemma efter några intensiva dagar i Stockholm på Nordic eccomerce summit. Nordens största konferens för e-handlare. Det har varit underbara dagar, med mängder av inspiration och massor av trevliga möten med olika e-handlare. Bra föreläsare, och oerhört bra lokal. Trevlig middag på kvällen, och en bra minimässa med olika leverantörer. Symposierna, eller miniseminarierna olika företag anordnat i pauserna var ett av de saker jag uppskattade mest. Framförallt Compost symposium om e-postmarknadsföring var synnerligen besökvärt och gav en hel del matnyttiga tankar efteråt.

Om jag ska komma med något negativt så tyckte jag (som vanligt) att man vänder sig väldigt mycket till större e-handlare och glömmer lite grann bort de mindre e-handlarna.
Nästa år vill jag se fler mindre e-handlare på scen och höra deras verklighet och hur deras företag fungerar.

Visst kan man få tips och inspiration av konferensen även som liten e-handlare, men många gånger känns det som att man som liten har svårt att omsätta idéerna i praktik.
En trevlig mellanstor e-handlare jag träffade sa. ”När man varit här några dagar känns det som man själv gör allting fel och som man har världens sämsta butik. Jag har en lista med mig hem på 150 punkter att förbättra, så min tekniker är less på mig nu…och det är svårt när man inte är stor som Nelly”

Jag kan förstå vad han menar, och kan hålla med till viss del. Samtidigt så tror jag att man själv måste hitta sin egen nivå. Är man liten och har en begränsad budget så måste man försöka välja ut några saker att lägga fokus på och förbättra. Man kan inte göra allt, men man kan göra så mycket man kan.

Kvinnliga föreläsare var det också ont om tyvärr och frågan är om det är för att det är ont om större kvinnliga företagare, (eftersom det känns som  att det är där man hämtat föreläsarna), eller om det är för att det är få som vill ställa upp, eller om det helt enkelt finns väldigt få duktiga kvinnliga e-handlare. Jag har inget svar, men det är synd för jag tror det vore bra med fler synvinklar på e-handel.

Som vanligt var vissa föreläsare väldigt hemliga med siffror. Själv kan jag inte förstå vad det är för hemligt i konverteringsgrader och liknande, om det nu inte är så att man är hemlig för att man skäms för att de är så låga……det kan jag i alla fall förstå i så fall, men att det ska vara en affärshemlighet, nja….

De godbitar jag hittade för mindre och mellanstora e-handlare och som jag vill dela med mig av är:

1) Tänk på hur ni paketerar era paket, det är kundens intryck av ert företag. Jag har även bloggat om detta tidigare här

2) Tacka kunden för ordern, genom ett personligt brev som du lägger ner i paketet.

3) Skaffa en stämpel till er packare och stämpla ordersedlarna med Exempelvis
”Packat av Katrin för SweCat”. Det ger kunden en liten relation till ert företag. Du kan även sätta med telefonnumret till den som packat på stämpeln för att kunden ska kunna ringa direkt till sin packare om något blir fel.

4) Skicka inte bara samma nyhetsbrev till alla, kommunicera med kunden vid andra tillfällen. Varför inte gratulera på födelsedagen, skicka ett feedbackmail efter ordern, erbjud ett tillbehör till det kunden redan köpt tidigare osv Har du möjlighet att segmentera efter kundens köpmönster gör det.

5) Bry dig ärligt om kunden och skapa en relation med kunden, vårda och behandla kunden som en vän, det är väldigt få andra som gör det vilket gör att du sticker ut och får lojala kunder.

6)  Att tro på vad alla experter säger är ”best practice” är som att lyssna på en Apa.
A/B testa din sajt i stället om du har möjlighet och prova, förändra och förbättra lite i taget.

7) Presentinslagning är ett bra sätt att skapa merförsäljning och skapa kundrelation, samt ger många kunder som vill skicka presenter till andra än sig själva.

8 Automatisera och effektivisera så mycket du kan, gärna även dig själv! Manuellt jobb leder till fel.

9) E-handlare och leverantörer måste bli bättre på att samarbeta, och försöka ha mer rimliga förväntningar på varandra! Leverantörerna kan inte förväntas lösa allt, och helst gratis, när kunden egentligen inte vet vad den vill ha. Kunden kan inte förväntas veta vad leverantören kan erbjuda, om inte leverantören talar om det. Det gäller att bägge parter pratar med varandra, lyssnar på varandra, är ödmjuka och har en dialog.

10) Sist men inte minst Idéer är inte värda ett skit om man inte gör något av dem. Utförandet är det som gäller!

För dig som inte var där hittar du videos från dag 1 här

Föreläsningen med Keynote speakern Gary som pratar om kundvård hittar du här.

Hoppas du fick lite nytta av mina reflektioner

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Comments are closed.