Mar 07 2015

Nu hyllar vi kvinnorna i e-handelsvärlden

Category: E-handelkatrin @ 6:34 e m

I morgon är internationella kvinnodagen och det ska vi naturligtvis uppmärksamma. Gissningsvis fast det pratas så mycket om jämställdhet av så många i ehandelssverige, och det skriks till höger och vänster om mer kvinnliga talare på event, mer jämställda event och man skriver på listor att man inte ska ställa upp på event där det inte är lika många kvinnor som män, så kommer de flesta av oss inte att ägna ens en tanke i morgon åt de duktiga kvinnor som vi faktiskt har inom e-handelsvärlden.

Det tänkte jag försöka ändra på och jag ger er här en liten lista över kvinnor i e-handelsvärlden som jag vill hylla i morgon och lyfta som goda exempel på kvinnliga e-handlare och kvinnliga företagare som jobbar inom angränsande områden till e-handel. Ordningen på listan anger inte på något sätt att någon är bättre än någon annan utan den är tänkt att vara helt platsneutral. Ibland är det en fristående kvinna men mer vanligt är att det är en stark hårt arbetande kvinna som står bakom en man som kanske syns mer publikt än hon gör

Linn Tagesson – Grundare av Babyshop tillsammans med sin man. Första gången jag träffade henne var på NES för några år sedan, och jag slogs redan då av den kunskapstörst och det engagemang för sin ehandel som hon visade. Det engagemanget har tagit Babyshop från källarverksamhet till att numera sälja i över 50 länder och omsätta över 73 miljoner kr. Engagemanget och målen är fortsatt högt ställda för Linn och Babyshop och man har ett uttalat mål att bli ett miljardföretag och den ledande barnbutiken i norra Europa. Oftast syns maken eller VD Magnus Fredin i pressreleaserna från Babyshop men jag är säker på att det är Linn som också till stor del styr skutan bakom kulisserna för bakom varje framgångsrik man finns ju en stark kvinna!

Maria Bråth– VD på Brath AB. Det är namnet Magnus Bråth man oftast hör och förknippar med företaget på nätet , i sociala medier och inom ehandlarkretsar. Kanske inte så konstigt eftersom han är en välkänd seoprofil här i Sverige och har jobbat med seo för många ehandlare. Maria är dock den som numer styr skutan Brath AB och det gör hon med den äran. Under Marias tid vid rodret har företaget ökat sin omsättning  rejält och man anställer nya medarbetare i sådan fart att jag inte längre kan hålla reda på hur många de är. Kontor i Stockholm har man skaffat sig och en inkubator för ehandlare har man startat. Man har dessutom köpt upp ett e-handelsföretag och startat företaget Brath distanshandel AB. Kort sagt Brath AB verkar blomstra under Marias säkra ledning. Magnus får ursäkta han är såklart också delaktig som grundare men i dag så hyllar vi Maria för det är hon värd!

Jessica Nylund– Grundare och ägare av Supercat. Ingen vet bättre än jag hur svårt det är att driva en kattbutik på webben eftersom jag gjort det under många år. Jessica gör precis det och hon gör det dessutom fantastiskt bra, ja till och med bättre än jag någonsin gjorde! Från 0 kr till ca 5 miljoner i omsättning och vinst näst intill hela tiden. Jag tar av mig hatten och bugar djupt för Jessica för jag vet vilket slit det är. Kattbranschen är en väldigt speciell bransch att verka i och det ska till en envis och speciell kvinna för att bemästra den. Jessica är helt klart det för hon klarar det galant!

Sara Wittbom– VD på Nordic ecommerce knowledge. Kvinnan som tog bolaget från förlust till vinst på ett år. Kvinnan som inte räds att säga vad hon tycker, som klarar av att både ställa tuffa frågor till ehandlare på scenen på nes och samtidgt få dem att gilla henne, diplomat utan att vara mesig och som har ett aldrig sviktande engagemang för ehandel och ehandlare liten som stor. Hon gör ett fantastiskt jobb med att sprida kunskap och ehandelssverige skulle vara en mycket tråkigare kallare plats utan henne!

Anne Marie Wikman – VD på Broarne, butiken med i mitt tycke  ett av Sveriges bästa nyhetsbrev. En butik med en design som man minst sagt måste vänja sig vid, men som fungerar suveränt för sin målgrupp. Inte Sveriges största inredningsbutik men en av de mest unika och speciella. Anne Marie är otroligt duktig på vad hon gör och hon har verkligen råkoll på sina kunder och vad de gillar. Jag önskar att jag hade hennes förmåga att skriva nyhetsbrev för den är helt otrolig! Jag vet att Mats, hennes make också är inblandad i butiken så har får ursäkta men det är helt klart Anne Marie som står för kreativiteten och butikens skötsel, det märks!

Lisa Johansson– VD på Mitttplagg. Vårdkläder på nätet är Lisas specialité. Hon övertog familjeföretaget och har nu utvecklat det med en ehandel. Lisa har gått från att vara traditionell b2b säljare med kataloger och stora upphandlingar till att numer vara en riktig ehandlare som ser möjligheterna med ehandel i en ganska traditionell bransch. Hon har energi som få och utvecklar ständigt outtröttligt sin ehandel för att omsätta mer och mer varje månad.

Maria Richardsson – grundare av Signerat.se och NordicDesignCollective.se där olika formgivare säljer sina alster. Engagemang som få och alltid många järn i elden. Det senaste i raden är att fly Stockholm för Malmö och därefter ett entreprenörs kollo för startups. Vi får väl se vad hon kommer hem med för spännande idéer därifrån!

Självklart finns det fler där ute att hylla. Fyll gärna på med kommentarer om duktiga kvinnor där ute som just du villl skänka en tanke…..

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Responses to “Nu hyllar vi kvinnorna i e-handelsvärlden”

 1. Anna S says:

  Tänkte bara tipsa om Sara Wittboms podd som finns här http://savvyjane.com/ har lyssnat på alla avsnitt!

 2. Sarah Wittbom says:

  @anna s tack för tips om våra podcast. Mkt glad för det.

  Väldigt fint inlägg Katrin. Tack så mycket. Therese Hillman på Gymgrossisten är mycket intressant tycker jag. Hon kan siffror och bygga ehandel. Ett av CDons riktigt bra bolag. Susanne Najafi som är riktigt Claire Underwood-stilig och kylig i business. (Bara i positiv bemärkelse).
  Catrin Folkesson som gick in i Clas Ohlson med en enorm uppgift – vilket visar resultat nu.
  Annica Forsgren grundare till Skincity som vågat gå en annan väg än många andra ehandlare.
  På leverantörssidan tycker jag att Lena Hackelöer, Klarna, fantastisk på att introducera rätt personer med varandra. Mycket generös och kunnig i större bolag och hur ehandel fungerar i fler europeiska länder.
  Åsa Jonsson, tidigare Brighstep, idag SVT. Mycket kunnig på att analysera data. Excel-och A/B testningsnörd.
  OCH – Kodmyran som är den generösaste och kunnigaste av dem alla.

  Listan kan göras lång.

  • katrin says:

   Vi får påbörja en lista till nästa år så vi kan göra ett riktigt fint hyllingsinlägg

 3. Maria Richardsson says:

  Åh, tack Katrin! Och jag kan lova att det kommer dyka upp fler spännande idéer från entreprenörskollot – bara nu under den första veckan har vi kläckt fler nya idéer än vad som gjorts på länge… En del kommer bloggas om och annat kommer bli synligt på andra sätt! 😉

  Jag håller förstås med om alla namn här ovan. Skulle också vilja lägga till Jenny Rydhström på Gents.se, Jenny Vesterlund på Kicks.se, Hanna Eriksson på Boobdesign.com, Fabiola Wikström på Brothers.