Jan 19 2011

Katrins e-handelshistoria, varför jag börjar blogga

Category: E-handelkatrin @ 7:15 e m

Jag startade med e-handel 2000-2001. Det var på den tiden man hade ett com domännamn om man ville göra något businesslikt på webben. En dag fick jag problem med en kull kattungar som inte fick mjölk av mamma, jag hittade inte någon möjlkersättning här i Sundsvall och jag beslöt då att jag skulle börja sälja kattprodukter på nätet som hobby vid sidan av mitt dåvarande arbete, för att kunna hjälpa andra uppfödare om sådant skulle hända igen. Jag startade då SweCat.com.

Vi blev sveriges andra djurbutik på webben. Den första djurbutiken gick i konkurs efter något år, men SweCat fortsatte att växa och utvecklas till att även omfatta hund. Tiden gick och nu är SweCat Sveriges äldsta djurbutik på nätet. Vi har fått många konkurrenter med tiden. De växer upp som svampar ur jorden. Vissa blir kvar och andra försvinner lika fort. Så är e-handel. Eftersom det är ganska lätt att starta, startas många butiker och tyvärr försvinner de lika fort av olika anledningar.

När jag startade fanns inte speciellt mycket e-handelslösningar att välja på. Oscommerce var knappt i sin linda. De flesta moderna butiker då hade ramar ( det var stort), och de var naturligtvis totalt Seoovänliga. SEO var förresten ett ord man inte ens hört på den tiden. inte jag i varje fall. För att jag skulle kunna starta så kodade min snälla man ihop en enkel butik åt mig. Administrationsgränssnitt fanns inte, utan alla ändringar gjordes direkt i tabellerna via tabelleditorer, och all design direkt i HTML.

Det var länge sedan. I webbtid eoner sedan…….

De flesta e-handlare i dag har aldrig varit med på den tiden, och har nog svårt att ens förstå att så såg e-handeln ut då för läääänge sedan. När vi gamlingar startade. Nu klagar man på att det saknas funktioner eller att butiker som har hur mycket lulllull som helst är för dyra när de kostar 49 kr i månaden. E-handlare i dag är den generation ( 80 och 90 talister)  som är vana att allt på webben är gratis, och man har mycket svårt att se att utveckling av programvara faktiskt inte är det. Men vi som startade på den tiden vi förstår. Vi vet vilket slit det är att få till en fungerande webshop. Om man börjar kika runt på de e-handlare som startade under den här tiden ser man att de har egenkodade butiker, och ofta är IT-människor i botten eller också har en man som är det…..Det beror nog på att alternativ inte fanns när vi startade, och nu när alternativ finns har vi blivit bortskämda med att kunna styra allt själva och vill inte byta till system vi inte har kontroll på.

Det finns gott om e-handelsbloggar i dag, och gott om ”e-handelsexperter” på diverse företag. Många av dessa har drivit webshop i ett år eller två, ibland har man till och med jobbat med e-handel i hela 5 år. De har intressanta föreläsningar och bloggar och de är mycket bra på sociala medier och på att synas och höras. Jag är sämre på det, och jag tänker inte ens försöka låtsas som jag kan. Jag är nämligen ingen snackare, ingen minglare. Ingen som gillar att vara i centrum och uttala mig om ditt och datt. Jag är en görare, jag gör hellre saker än att prata om dem, men trots det kan det ju faktiskt tänkas att jag har något att komma med ibland, och jag har massor med tankar om e-handel och idéer som andra kanske kan ha nytta av någon gång. Därför startar jag nu den här bloggen, för att kunna bidra till den allmänna diskussionen kring e-handel, och förhoppningsvis ha intressanta diskussioner med andra e-handlare och intresserade av e-handel

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

8 Responses to “Katrins e-handelshistoria, varför jag börjar blogga”

 1. Jonny Elofsson says:

  Jättekul att du börjar blogga! Ska bli intressant att följa och ta del av dina tankar om e-handel.

 2. Christian says:

  Älskar e-handelsbloggar! Kan aldrig bli för många av dem! Dock tycker jag du har fel, men det är väl det en blogg är till för? Att väcka tankar. Du skriver att 80-talisterna är vana att allt ska vara gratis. Jag skulle vilja vända på frågan. Om man exkluderar e-handel, tycker du att utvecklare, programmerare, it-konsulter och IT-branschen blöder? Verkar det va dåligt ställt hos IT-bolagen? Idag kan man plugga java-utveckling i 2 år och efter 1-2 år ligga på en lön på 35000/månad. Det är hiskeligt vad IT-människor har bra betalt. Med all rätt för de är innovativa, och marknaden som kräver billiga tjänster driver på utvecklingen, därav finns inte svårkodade e-butiker kvar längre, det kostar alldeles för mycket!

  • katrin says:

   Nu pratar du Stockholmslöner där jag inte är baserad. Vi har ett helt gäng människor utanför Stockholm, och det glöms lätt ibland när man pratar lön, så allt är inte guld och gröns akogar i IT branschen heller. Det finns folk med superbra betalt javisst, men det finns också folk som tjänar uselt i ingångslönder.

   Sedan pratar jag inte lön och branschen generellt, det var inte det saken gällde, utan jag pratar endast om e-handel och att där finns en trend att butikerna ska vara bättre och bättre men ingen vill betala för det. Varför tror du exempelvis free butikerna många erbjuder är så populära? Varför finns så mycket open source? Jag har pratat med mängder med mindre e-handlare som ska starta upp och de håller på sätta kaffet i vrångstrupen när de inser att de måste betala för en modul till prestashop , en engångssumma på kanske 149 kr. ” Men det har jag inte råd med, webben ska ju vara gratis”

  • daniel says:

   35000/mån är väl iofs inte så jäkla mycket, men det handlar nog mest om att det är svårt att hitta BRA utvecklare.

   En bra utvecklare kan lätt vara värd 35k/mån.

   Demand and supply, som dom kallar det.

 3. Irma says:

  Det första inlägget verkar lovande. Det kommer bli intressant att följa den.

 4. Sammi says:

  Kul! kommer följa bloggen med spänning!

 5. Stefan Nilsson says:

  Kul att du börjar bloggar. Jag gillar dina inlägg på ehandel.se och ser fram emot att få längre och djupare tankar här :)

 6. Arne Andersson says:

  Hej Håller med flera ovan att det är kanon att du och flera ”riktiga” e-handlare börjat blogga och bjuda på kunskap och dela med sig av er kompetens. Vi ser även när vi ger ut broschyrer med riktiga case att det är det som läsare och åhörare vill höra och läsa om för att utveckla sin e-handel. Som jag sagt tidigare; många, många e-handlare i Sverige idag har svårt att få lönsamhet men med din och andra, exempelvis Dan N, Peter H m.fl transparensvilja så kommer e-handeln att lyfta ännu mer.
  Mvh
  Arne