Okt 04 2016

Tvålshoppen – eller e-handeln som växte för mycket

Category: E-handelkatrin @ 1:22 e m

Ja hur går det för min tvålshopp egentligen? Den där jag startade för att lära mina anställda e-handel och för att testa förändringar i plattformen. Den där som inte skulle sälja speciellt mycket där jag helst ville ha en- två order / vecka men inte mycket mer. Den där butiken som var tänkt som en utbildnings och testverksamhet? Där produkterna var utvalda för att inte sälja några mängder, och där jag trott att marknaden var ganska begränsad. Den där butiken där jag nästan inte la ner någon tid alls på designen ( tog en standardmall och gjorde knapparna rosa) och som tog 2 dagar att sätta upp med att hitta leverantörer och lägga in alla produkter. Hur går det egentligen för den?

Jodå tack det går alldeles för bra. Mina planer var värdelösa och vi ökade alldeles för snabbt mot vad jag trott trots att jag inte lagt ner någon tid alls i stort sett på marknadsföring.

Från början, de första månaderna hade vi nog en order / vecka enligt plan men sedan började ordrarna rulla in. Nåja då var det julhandel så det kunde vi kanske acceptera, men efter jul fortsatte ordarna rulla in i rask takt.

Jag stängde då ner vår Fyndiqförsäljning som mest var till besvär, för att försöka hålla nere antalet ordrar, men ordrarna fortsatte i alla fall öka. Jag stängde då ner all google annonsering och slutade göra reklam på FB, men vad hjälpte det, vi ökade i alla fall…..och det började kännas som vi packade på tok för mycket paket. Mina anställda började knota något om att ”Katrin vi kan packa nu”

Vid den tiden började jag faktiskt till och med fundera på hur jag skulle göra för att INTE synas på google på många sökord….en tanke som hitillls aldrig slagit mig, men jag insåg att packningen tog på tok för mycket tid och även om det gav en inblick i e-handlarens vardag för mina anställda så var det inte som lagerpersonal jag ville ha dem….

När våren kom och jag insåg att vi faktiskt hade minst en order / dag och oftast många fler än så, så insåg jag raskt att det här håller inte längre. Att vi sedan skulle flytta till nytt kontor under sommaren så att vi tappade vår lageryta i anslutning till kontoret gjorde inte saken bättre. Det var för mycket packningsjobb helt enkelt.

Tvålshoppen är inte vår kärnverksamhet och vi tjänar inte speciellt mycket pengar på den i och med att tvålar är väldigt billigt.  Jag ville heller inte göra en rejäl satsning på den för att få den att öka rejält, eftersom det aldrig var tanken, men något måste göras om vi skulle kunna ha kvar vår testbutik. Det fungerade helt enkelt inte längre med packandet på kontoret…..

Så i somras tog jag in offerter från 3pl företag igen och packningen outsorcades. Ordrarna fortsätter att öka helt av sig själv. Vi lägger ner någon timme här och där på att beställa varor och lägga in någon nyhet ibland, men det är inte mycket kärlek som läggs ner i själva butiken, däremot används den ständigt till tester av olika slag som det var tänkt….

….så kort sagt tvålshoppen går bra, även om det inte riktigt var vad jag tänkte mig när jag startade butiken. Den har liksom fått eget liv och växer av sig själv och jag, jag bara följer med för att se hur långt det går att öka sin e-handel utan kärlek. Också en typ av test…