Mar 26 2014

Pizzerior och restauranger startar egen Ehandel eller?

Category: E-handelkatrin @ 8:17 f m

I förra veckan diskuterades det lite på twitter kring olika undersökningar som visade olika vad gällde ehandelns ökning. Efter lite funderande så kom man fram till att de olika undersökningarna mätte helt olika saker, den enda mätte enbart handeln med fysiska produkter medan den andra mätte handel även med nedladdningsbara produkter, typ Spotify, Itunes mm.

Jag kom då att fundera lite över hur räknas då restaurangerna egentligen? Vart går de in under, vart syns de?

Vi har nämligen ett flertal pizzerior som kör vårt system för att deras kunder ska kunna beställa via webben och få pizzan hemkörd eller för uthämtning. Är de ehandlare då? De säljer ju i och för sig fysiska varor över nätet men inte riktigt på samma sätt som traditionell handel, så något säger mig att de kanske inte medtas i de undersökningarna i alla fall eftersom de är restauranger. Någon som vet får gärna upplysa mig för jag är lite nyfiken på hur ni tänker

Själv tycker jag ju att de är ehandlare, och att det är en ganska häftig form av ehandel dessutom. Varan beställs direkt på webben av kunden och betalas där. Resturangen får ordern direkt på en skrivare i köket och kan godkänna ordern samt ange när den är klar att hämta, eller när den kan köras ut. Kunden kan självklart välja tillbehör till sin pizza och välja precis hur den ska se ut och få den inom en timme oftast ( på nyårsdagen kan det såklart vara lite längre kö) och är inte det e-handel så vet inte jag.

Inga lager, inga mellanhänder utan ehandel i sin renaste form handel direkt mellan tillverkare och konsument.

Du som är lite intresserad kan läsa mer här om hur vår resturangmodul fungerar för pizzerior och andra matställen


Mar 04 2014

Varför skämmer vi bort kunden när vi VET att vi blöder?

Category: E-handelkatrin @ 10:25 f m

I dag presenterade posten sin ebarometer. Som vanligt flödar twitter av utdrag från den direkt och det flödet vill man ju inte missa. Självklart skyndade jag mig sedan att ladda ner den och läsa, och det var en läsning som gör mig bedrövad. Missförstå nu inte det står massor med positiva saker som e-handelns tillväxt där, och läget borde nog kallas som gott, men det som gör mig ledsen är främst två frågor

1) Konsument: Vilka av nedanstående egenskaper är viktigast för dig när du väljer vilken butik du ska handla hemelektronik*? Välj max tre.

Bra och tydlig info och bilder om varor 28 %,

Att det är lägst pris 27%

Att det framgår tydlig vad totalpriset blir 25 %

2) Vad får dig att välja en klädbutik på nätet?

Bra och tydlig information och bilder om varor 25%

Att det är fria returer 24 %

Att returhanteringen fungerar smidigt 23 %

Det första påståendet är liksom en hygienfaktor, att det är bra info och bra bilder det måste man helt enkelt kunna anse att de har 99% av alla ehandlare i dag. Annat var det när jag startade 2002, då var det lite si och så med den saken, men nu är det allmän hygien. Men sedan kommer de trista svaren och de trista nyheterna. På 10 år har inte mycket hänt….

Med andra ord i dagens 2014 så har vi inte kommit längre inom ehandeln. Det är fortfarande PRISET och att det är GRATIS returer som styr vart kunderna handlar. Vi har fortfarande inte efter mer än de tio år mätningarna hållit på lyckats framhäva att ehandel är så mycket mer än lägst pris! Sedan så klagar vi ehandlare på att lönsamheten är låg och att det är svårt att gå runt.
UNDRAR VARFÖR??????????

Varför framhåller vi inte bekvämligheten i stället för priset? Hur enkelt det är att få med en förfrankerad returlapp exempelvis? Nej i stället så ser vi såklart till att sätta fokus på att det är gratis….och får i vissa kläd och skobutiker upp till 55 % returer.

Varför fortsätter vi att skjuta oss själva i foten på detta sätt när de flesta av oss blöder pengar som spädgrisar blöder på slaktdagen?

JO men kunderna vill ju ha det så säger ni. JA Självklart vill de ha det så, (ungar vill också äta godis 7 dagar i veckan om de får). Men faktum är att det är inte kunden som styr vad vi erbjudit dem, utan det är vi som hela tiden skämmer bort dem mer och mer genom att bjuda på mer och mer saker för att få störst tillväxt inom de segment vi verkar inom. Sedan ÄTER vi kapital och undrar varför vi inte blir lönsamma????? Vi lägger in mer och mer kapital och säger att om fem år är vi lönsamma, om tio är har trenden vänt och då minsann då är vi lönsamma……Ibland undrar jag om ehandlare överlag är riktigt kloka….

Varför kan vi inte bara försöka lära kunderna att även ehandel kostar? Frakt kostar pengar, och när de lämnar tillbaka 55 % av vad de köper så måste de förstå att det kostar pengar. Varför är vi så förbannat rädda att säga till en kund, du det där gör jag gärna för dig och jag ger gärna service men det kostar??? Varför är vi så rädd att tappa lite tillväxt så att vi inte vågar försöka bli lönsamma??? Är det så viktigt att ha störst omsättning i segmentet och gå med förlust motför att ligga fyra eller femma i segmentet med lägre tillväxt och göra vinst???

Varför kan vi inte i stället i våra kampanjer fokusera på vad enkelt det är att handla, att man kan shoppa utan att lämna huset, att man inte behöver ge sig ut i snöglop och 25 minusgrader, att man slipper skotta fram bilen för att åka iväg, att man kan få sitt paket hem till dörren och om man vill lämna tillbaka varor så får man förfrankerade returlappar som man enkelt klistrar på paketet och betalar genom en faktura eller sitt kort.

Varför inte fokusera på att det är enkelt att betala, att det går jättebra att dela upp sin betalning, att man kan spara kundens kortnr för ännu enklare hantering?

Varför inte fokusera på att vi har ett hejdundrande utbud som den fysiska butiken inte har en chans att konkurrera med???

Kan vi inte fokusera på att vi är serviceinriktade och att vi är snabba på att leverera? Varför inte visa att vi kan skräddarsy utbudet för rätt kund, och hjälpa kunden hitta rätt genom olika smarta lösningar. Varför inte ha kundklubbar som är smartare än fysisk handel?

Varför sätter vi inte fokuset på alla de sakerna i stället för på gratis retur och lägst pris?????? Varför i hela världen fortsätter vi att skämma bort våra kunder trots att vi blöder pengar?????? varför???

Jag är leden att säga det men majoriteten av oss kommer ha stor tillväxt under åren som kommer, men få av oss kommer att nå den berömda lönsamheten med de affärmodeller vi har i dag om vi alltid ska bjuda på allt och dessutom ha lägst pris. Då gäller det att kapitalet fortfarande tycker att det är coolt att satsa pengar i ehandeln, annars finns det en sak kvar att göra för de som inte når lönsamhet….och det är inte så skoj….

…och för oss mindre handlare som försöker följa de större handlarnas modell vill jag bara säga att det är rena vansinnet, såvida ni inte har ett par miljoner att pumpa in i verksamheten, och det är tveksamt om ni då är små handlare eller om ni ens lyckas i alla fall. Snälla tänk om och hitta en affärsmodell som håller och som fokuserar på någon annat än lägst pris och gratis, för det håller inte i längden för oss mindre, det kan jag lova er