Jan 23 2014

Små fysiska handlare överlever genom e-handel

Category: E-handelkatrin @ 2:07 e m

I går var jag och föreläste på ett frukostmöte tillsammans med Postens e-handelsexpert Arne Andersson här i Sundsvall. Min föreläsning bestod i mångt och mycket av att försöka få fysiska handlare att se e-handeln som en möjlighet och att försöka visa att det är inte svårt att starta e-handel, utan att det svåra kommer sedan när man ska driva sin e-handel.

Faktum är att i många städer i dag så har den fysiska handeln problem, och kanske främst de små aktörerna i innerstäderna. Man talar om konkurrens mellan  handeln inne i citykärnan och de shoppingcenter som finns utanför staden. Exempelvis här i Sundsvall så är det mellan Stenstaden (citykärnan) och Birsta (utanför stan), som man beskriver en konkurrenssituation, och fler och fler skyltfönster gapar tomma inne i stan. Man talar till och med om att vi måste rädda stenstaden från att dö ut eftersom handeln utanför city tar för mycket av marknaden.

Ofta när man pratar om konkurrensen mellan cityhandel och handel utanför stan så framhåller man några olika anledningar till varför man hellre handlar utanför stan i stora shoppinggallerior. Det man främst pratar om är bekvämlighet. Det är enkelt att ta sig dit,  gott om parkeringar utanför som är gratis, det finns många olika butiker så att allt man vill ha finns samlat på samma ställe. Det är enkelt och bekvämt att shoppa helt enkelt!  Därför tar handeln utanför stan stora marknadsandelar så att handeln inne i citykärnorna får problem

Här i Sundsvall har vi anställt en stenstadsutvecklare för att försöka vända trenden, och I en del kommuner har man gått så långt att man faktiskt förbjuder nyetableringar utanför staden för att försöka värna cityhandeln. Frågan är om det är rätt väg att gå och om det hjälper?

Ni kanske förstår hur jag tänker när jag säger så här: handeln i city har problem pga att folk vill handla bekvämt ……..och kikar jag i ehandelsbarometern så ser jag att den största anledningen till att folk e-handlar också är att de vill ha det enkelt och bekvämt att handla…

Folks köpmönster har förändrats! Vad kan då egentligen vara enklare och mer bekvämt än e-handel? att kunna handla när du själv har tid i ditt eget hem och få varorna levererade hem till dörren? Det är till och med mer bekvämt än att ta bilen och åka iväg bara för att handla! Jag vågar lova att om några år till när e-handeln (som stadigt ökar varje år) vunnit än mer mark, kommer även de stora shoppinggalleriorna att ha problem. Konkurrensen cityhandel och shoppingcenter kommer att vara ett minne blott. Då kommer det att heta handeln har problem…

Vilka är vinnarna då? Kommer all fysisk handel att försvinna? Blir alla e-handlare? Nej det tror jag inte den gör och nej det tror jag inte alla blir. Alla har inte de resurser som krävs för att bli e-handlare och kunna livnära sig på enbart e-handel. Det kräver lika mycket tid och engagemang som en fysisk butik och nästan mer i marknadsföringspengar och det är något inte alla har, speciellt inte mindre butiker. Men som fysisk mindre butik så kanske man inte ska satsa på att driva enbart webbutik utan man kanske ska se den som en merförsäljningskanal.

Många mindre butiker kanske inte heller bara ska skaffa sig en webbutik, utan de kanske till och med  ska sälja en del på Tradera och Fyndiq eller andra webbgallerior. På så sätt når de en stor ny kundgrupp, och det kan faktiskt vara räddningen för många av våra mindre fysiska butiker. Några extra tusenlappar in varje månad kan göra stor skillnad för de som kämpar för att överleva

Att starta en ehandel och tro att den ska bli jättestor och växa rejält kanske inte är rätt tänkt eftersom man inte har de resurser i tid och pengar som krävs för att göra det, men att skaffa sig en webnärvaro och sälja på webben och se det som merförsäljning till fysisk butik kan vara ett sätt för många att överleva

Jag hoppas bara att de själva vill se det i stället för att vara bittra på e-handeln som stjäl deras försäljning eftersom jag uppriktigt tror att  vinnarna är de som lyckas kombinera fysisk handel och e-handel till en bra helhet och en bra kundupplevelse för kunden, och jag skulle gärna se mer fysiska butiker som också har en webshop


Jan 07 2014

Tips till dig som ska börja sökmotoroptimera din webbshop

Category: E-handelkatrin @ 8:08 f m

Jag har länge varit intresserad av sökmotoroptimering och jobbat mycket med det i mina egna webbutiker under olika perioder. Jag har därför även läst mycket i ämnet tidigare för att hålla mig ajour med vad som händer inom SEO-världen. Det mesta finns på webben om man söker lite och väldigt lite finns att läsa i bokform. När Magnus Bråth ( Bråth AB) och Michael Wahlgren ( Pineberry), två av de riktigt duktiga männen i seobranschen, nu skrivit en bok om sökmotoroptimering tillsammans så måste jag naturligtvis läsa den!

Jag fick den snällt nog hemskickad av förlaget redan innan jul, och trots att  jag såklart fattar att det är ett ”recensions och länkbete” som heter duga så väljer jag såklart att gå på det i alla fall och skriva en liten recension av boken. Det förtjänar att uppmärksammas lite i alla fall när två duktiga personer inom sitt område går ihop och skriver en bok.

Boken heter ”Guldläge på nätet, sökmotoroptimering för alla” och den går att läsa mer om på sin sida och finns att köpa hos de flesta nätbokhandlarna, bland annat cdon

Boken är lättläst och går igenom grunderna inom sökmotoroptimering på ett pedagogiskt sätt. Den presenterar  hur man ska analysera det som bör göras, och vad man man bör tänka på, för att få bäst avkastning på sitt jobb. Boken går också lättförståeligt igenom det som är viktigt att jobba med och hur man gör det på ett översiktligt plan.

Jag som jobbat med sökmotoroptimering tidigare kommer dock ibland på mig själv med att sakna en mer djupare förklaring på olika begrepp eftersom jag vill läsa mer om dem helt enkelt. Med andra ord jag vet redan att det är så här, men jag vill veta också varför det är så här!

En del begrepp är jag lite osäker på om rena nybörjare förstår helt och hållet, för även om förklaringarna är bra och lättförståeliga så kan det ibland ha varit på sin plats med ytterligare förtydliganden så att det blir helt glasklart. När jag läser kommer jag ibland också på mig själv med att fundera ”vänta nu, om jag vore helt ny på SEO skulle jag förstå vad som stod nu?” I de allra flesta fall skulle jag helt klart göra det blir svaret, när jag läst några meningar till, och det är ett bra betyg. Trots att sökmotoroptimering inte är någon rocket science så kan det uppfattas så har jag förstått på våra egna kunder, och denna bok visar att så inte är fallet

Efter att ha läst hela boken så tycker jag nog, att trots att den säger sig vända sig till alla, så vänder den sig mer till nybörjaren inom sökmotoroptimering,  än till den som hållit på ett bra tag. Eller jag kanske ska uttrycka mig annorlunda och säga att den är mer lönsam för en nybörjare att  investera i, och att du har större nytt av att läsa den som en ren nybörjare än som van sökmotoroptimerare.

För oss som hållit på ett tag med SEO känns det mer som att den är en bekräftelse på sådant man redan lärt sig än att den presenterar något nytt och revolutionerande. Det är inga stora aha-upplevelser, men däremot är det en bra påminnelse om vad som faktiskt fungerar och en bra checklista på hur man bör jobba. Så att köpa och läsa boken ur det hänseendet lite som ett uppslagsverk fungerar bra även för dig som jobbat med SEO ett tag.

För dig som precis ska börja med sökmotoroptimering eller är nybörjare inom SEO skulle jag säga att boken är ett måste! Du får egentligen allt om sökmotoroptimering förklarat på ett enkelt lättförståeligt sätt och du kan sätta igång direkt med att optimera din sajt med hjälp av boken.

så kort sagt en bra bok att ha i bokhyllan och en prisvärd sådan som du lär tjäna igen direkt om du bara jobbar efter den!