Mar 14 2013

Kan du bli lönsam lilla vän?

Category: E-handelkatrin @ 11:51 f m

Detta inlägg är även publicerat på min blogg på e-handel.se men den kändes så viktig att jag även ville publicera den här i min egen blogg

Ökenvandringar, volymhandel, drömmar och realistiska mål

Som ni kanske sett i Bernts utmärkta spaning så diskuterade vi e-handelns lönsamhet på twitter häromdagen, och det var en ganska enig debatt där de flesta höll med om att e-handeln i dag är inte lönsam, och att man måste upp i stor volym för att göra den lönsam eftersom e-handel är volymhandel….

Jag är inte helt säker att jag håller med om det helt och hållet så som vanligt så måste jag då försöka utveckla mina tankar lite. 140 tecken är ett svårt format för tankeutveckling så jag provar här i stället.

Låt mig först börja med att säga att jag håller med Bernt till mer än 100 % till min gamla mattelärares förtvivlan, (eftersom inget kan vara mer än 100 %),  att det är en ökenvandring just nu där ute för mindre e-handlare. De som växer just nu är ofta precis som han konstaterar ”stora företag som har den dåliga smaken att växa utan vinst.” De som gör tvärtom växer med vinst är ytterst få. konkurrensen ökar från olika håll och det blir allt svårare och svårare att växa och att först få och sedan att behålla en marknadsandel som faktiskt ger någon större lönsamhet. Få är de små e-handlare som faktiskt lyckas ta sig över den berömda tröskeln och faktiskt ta ut en vettig lön för allt sitt jobb.

Men diskussionen på twitter tog upp något annat som är lite fjärran från mitt synsätt på e-handel, och det är att e-handel ÄR en volymhandel. Jag frågar mig ÄR det en volymhandel eller har vi själva SKAPAT illusionen att det måste vara en volymhandel för att det ska gå att tjäna pengar på den?  Är det inte så att vi ve och fasa i vår okunnighet faktiskt GJORT den till en volymhandel, vilket den nödvändigtvis inte var från början, och kanske heller inte hade behövt bli…

Visst e-handel till viss del ÄR volymhandel nu i dag, men varför är det så? Kan det ha något att göra med att man varit väldigt snäll med att subventionera bort sina egna marginaler i många år för att få fler kunder, och nu när kunden vant sig vid detta så kommer man inte ur det? Kan det vara så att hela branschen nu faktiskt lider av att de första pionjärhandlarna inte hade is i magen och vågade vänta in att tiden var mogen för e-handeln och att folk skulle hitta ut på webben? Att man in stället för att locka dem dit med brett sortiment, service och enkelhet som är e-handelns själva kärna och något som kunderna uppskattar oerhört i stället VALDE att locka med lägre priser, subventionerad frakt och retur för att förflytta handeln ut på webben i stället för i fysiska butiker? Man valde att försöka skapa handel på nätet när det inte riktigt fanns volymer på webben för att kunna bedriva en volymhandel? Man valde att ge bort sin vinst för att man hoppades att någonstans i fjärran skulle det komma en volym och då tänkte man att man skulle kunna ta igen allt senare, för med större volymer kommer bättre förhandlingsmöjligheter osv.  Man var van vid att allt kostar pengar inledningsvis och byggde därför upp sina verksamheter lite grann som gamla klassiska köpcentrum där du först investerar som f-n och sedan får du tillbaka pengarna långt senare.

De första pionjärhandlarna var entreprenörer med drömmar, och som alla entreprenörer hade de stora drömmar som egentligen inte kunde förverkligas med vinst utan volym, när volymen egentligen inte fanns, och som därför skapade ett volymtänk som lever kvar. I många fall tror jag att man kanske inte ens hade vinsttänk med i sin dröm utan man brann för att skapa något, att det sedan skulle gå att tjäna pengar på var lite sekundärt….det var själv skapandet av en e-handel som var häftig och cool, inte hur man skulle tjäna pengar på den…

Lite kan jag alltså tycka att e-handel är handel som vi själva SKAPAT volymhandel av, men som inte egentligen behövt blir volymhandel om vi bara tagit en annan väg från början och vågat drömma lite mindre och vågat vänta in att tiden för e-handel var mogen så kanske vi inte haft dagens situation. Om målen där i början varit mer realistiska än drömmål.

Trots allt är såklart drömmar bra men lite kan jag också känna att det vore klokt även för mindre e-handlare att drömma mindre och sätta mer realistiska mål. Ofta när jag pratar med mindre e-handlare så har de drömmål som jag kallar dem. Ett typexempel är att man startar en klädbutik utan annan kunskap än att man gillar mode och totalt utan kapital och plan för hur man ska växa och drömmer om att bli nästa Nelly. Är det realistiskt? Är det ens genomförbart? Nej, inte i dag skulle jag säga, inte utan kapital, och en plan.

Ingen skulle drömma om att springa maraton utan att träna först, utan att äta och dricka och tro att du ska vinna, men många e-handlare tror att de ska kunna göra precis det. Man startar i liten skala utan tanke på hur man ska bli stor, utan att fundera över marknaden och marknadsandelar och vad som faktiskt är realistiskt. Sedan blir man nedslagen och ledsen när man inte vinner, dvs inte når sitt drömmål. Det finns många därute just nu som kanske egentligen gör en ökenvandring helt i onödan, om man bara satte sig ner och funderade kanske man skulle inse att det här är totalt orealistiskt att tro att jag uppnår. Det kanske varit bättre att se ens verksamhet som en ren hobby, eller att kanske inte starta alls i vissa lägen.

Det är helt klart att vad vi än tycker om det så måste du upp i viss volym i dag för att vara lönsam, och om du som liten e-handlare inte är där i dag, bör du sätta dig ner och fundera över om det är realistiskt att du når dit du vill med de resurser du har i dag, eller om du behöver göra andra saker för att nå dit eller kanske sätta realistiska mål helt enkelt.

E-handlare som är där i dag och är lönsamma bör fundera över hur du ska fortsätta vara det i framtiden för konkurensen lär bli värre framöver.