Jun 28 2012

Semester och jobb- vad är det?

Category: E-handelkatrin @ 1:10 e m

Semester vad är det för något? Det har jag alltid undrat. När jag var liten hade jag en pappa som jobbade på träfabrik där man gjorde playwoodskivor. I hans värld var semester att de veckor han var ledig sitta i en stol ute hos mormor och morfar och helst inte göra någonting alls, för då hade han semester, och då jobbade man inte, (och att göra något, oavsett om det var att klippa gräs eller handla, eller åka in till stan det var att jobba). Gärna sov man också bort en del av dagen på sofflocket. Det vill säga hade man semester innebar det att man åt och sov och gjorde inget annat.

Möjligen om man hade råd åkte man en vecka till Norge och bodde i en trist stuga och fiskade en vecka. Min Mamma som åkte med skötte naturligtvis all markservice precis som hemma, med den skillnaden att hon nu gjorde det mer primitivt… Kanske inte direkt semester för henne misstänker jag, och knappast vad hon drömde om på ”sin” semester. Hon var nämligen hemmafru och gjorde exakt samma saker resten av året, dvs skötte hemmet och markservicen. Jasg minns aldrig att hon hade semester….

I dag är kanske inte sitta stilla och vila, det man tänker på när man har semester. Vad de flesta brukar tänka på,  är att de äntligen är lediga och kan göra precis vad de vill under sin semester. De har inga tider att passa, eller ”måsten” som ska göras. Men tittar man på svenskarnas semestervanor så är det mycket som ska hinnas med på de fåtal veckor man är ledig. Svensken har dessutom rätt höga krav på vad man ska göra för att det ska bli ”semester” Man ska helst resa utomlands till något mer exklusivt ställe, och såklart ska man också hinna hälsa på släkten, och åka Sverige runt för att besöka de släktingar man inte hinner träffa annars. Sedan ska man ju fixa det där i trädgården som skulle göras och renovera och pyssla lite hemma eller i sommarstugan. Man ska gärna hinna saft och sylta lite också, och bada och umgås med barnen. Såklart helst på någon nöjespark eller djurpark eller liknande. Och fy sjutton om vi inte får 25 plusgrader och steksol hela semestern då är det ju ingen semester alls.

Det kanske inte är så konstigt att utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar inte fanns som begrepp när jag var liten men att det finns gott om dessa sjukdomar och diagnoser nu. Däremot att kroppen tog slut var vanliga diagnoser när jag var liten, och att man fick mycket arbetsskador av tungt kroppsarbete. De diagnoserna är inte lika vanliga i dag, trots att det fortfarande finns relativt gott om dem inom vissa yrken och kanske framförallt inom exempelvis vård och omsorg.

Vi behöver kanske inte gå tillbaka till hur det var när jag var liten vad gäller semestrar, men det kanske inte skadar att tänka på vad en semester egentligen är, och man kanske ska fråga sig varför man ofta har så höga förväntningar på den, och varför man ska hinna med allt på just de dagarna? Om man är så förhindrad av sitt jobb att göra det man tycker om i vardagen, så att man måste spara allt detta till några få semesterveckor när man har ledigt, har man inte fel jobb då?

Själv när jag ska ha semester, så har jag otroligt svårt att sitta stilla en hel dag, och att bara sitta, äta och sova skulle göra mig totalt skogstokig, däremot att åka Sverige runt och hälsa på släkten och dessutom åka utomlands skulle förmodligen göra mig ännu mer skogstokig. För mig är det ett jobb (och ett förbannat hårt sådant dessutom) Däremot att sitta hemma i trädgården med laptopen i lugn och ro och få utveckla nya funktioner till sin butik som man vet kommer att ge ökad försäljning eller än bättre spara mig tid under resten av året, eller att få vara ute i trädgården och läsa en bok om e-handelsutveckling. Det är semester för mig. Att få göra vad jag älskar att göra, och få göra det i en miljö jag älskar det är semester!

Jag känner mig starkt besläktad med Media Markts reklamfigur Mark, ni vet den rosa truckmuppen, när han tar trucken för att köra fram husvagnen inne på lagret för att sedan tillbringa sin ledighet i en solstol inne på lagret. Då älskar man sitt jobb, och jobb kan till skillnad mot vad min gamla pappa tror faktiskt vara semester! Det handlar bara om vad man lägger in i ordet, och ens inställning till det.