Maj 11 2012

NES12, sammanfattning och tankar

Category: E-handelkatrin @ 10:21 f m

Detta inlägg är även publicerat på min blogg på e-handel.se

Jaha, så var två härliga dagar till ända. Måste erkänna att min hjärna känns lite stekt, och den måste nog återhämta sig några dagar innan jag kommer att uträtta några storverk igen. Så mycket intryck, så många härliga kollegor, så bra talare, och kul lanseringar av nya tjänster. Det är lätt att förstå att en stackars norrlännning som jag, inte van vid mingel blir alldeles slut.

Så vad tar jag då med mig från NES i år? Jo mitt huvudintryck är att något hänt i branschen. Vi har helt plötsligt börjat tala lönsamhet, och faktiskt erkänna att det är de där svarta siffrorna i slutet av bokföringen som är viktiga, inte bara att ha en cool, snygg butik. Det tycker jag är superbra att vi börjar inse. Vi börjar förstå att riskkapitalet faktiskt vill ha tillbaka de pengar man pumpar in i branschen…

Vi såg även en mix av stora och små företag på stora scenen i år, så NES kändes inte bara en konferens för större e-handlare längre, utan även de mindre fick en hel del bra tips och inspiration av e-handlare i deras egen storlek, med samma typer av problem, och som man kan relatera till. Vi mindre fick också matnyttiga tips och det var  mycket roligt.

Nöjda deltagare överallt. Överlag träffade jag näst intill enbart nöjda deltagare, och framförallt var de deltagande e-handlarna jag pratade med mycket nöjda. Det var en och annan leverantör jag stötte på som inte var lika nöjda, men å andra sidan känns det här som att det är e-handlarnas event, så vore jag arrangör skulle jag vara supernöjd.

Klarnas ”superkassa” som e-handel.se forummedlemmarna döpt den till, (något som Sebastian Siemiatkowski spontant utbrast om när han fick höra de:  ÅH vad kul, och extra roligt när e-handlarna själva döper den), man kan inte undgå att ta med sig intryck av denna hem. Smart reklamkupp, och lagom kaxighet med tröjtryck ” den är här” som man såg överallt. Jag gillar kassan och kommer att integrera den, men vill göra det under ett A/B test för att se om den håller vad jag tror den lovar. Jag gissar att en och annan av Klarnas kollegor i branschen tillbringar denna dagen med motattackplanering.

Tictail, en annan lansering som var kul att se. Enkel e-handel. För enkel för min smak. När man sa att e-handeln kommer att genomgå samma som bloggosfären så tänkte jag i mitt stilla sinne, oj, oj. Ska vi nu få 1000 skräp e-handlare på varje kvalitativ e-handel? För så ser bloggosfären ut i dag. MÅÅÅÅÅNGA bloggar blir det. Men långt ifrån alla har läsare, eller håller kvalité. Det svåra i dag är inte att öppna en e-handel, det svåra är att få den lönsam. Däremot för hobby ehandlare som inte satsar kommer tictail säkert att vara superbra. De får inga kostnader och det är enkelt att starta. Risken är som sagt att om man inte ens orkar sätta sig in i den enkla delen att starta en shop, så orkar man kanske inte heller driva den. Däremot gillar jag enkelheten, och det ska bli roligt att se om de kan behålla det enkla gränssnittet när de väl börjar komma lite funktioner i plattformen, för det är med alla funktioner det blir svårt att bygga ett bra användarvänligt admingränssnitt. Utan funktioner är det relativt lätt att göra. Jag följer alltså det med spänning framöver, och uppmanar de minsta e-handlarna att prova.

Gary, ja vad ska man säga. Jag vet ingen annan man som kan säga så totalt uppenbara sanningar på ett sådant sätt att alla tror att han kommit på dem själv och att ingen annan någonsin tänkt likadant. Han är otroligt duktig och inspirerande, och har en energi som får ett kraftbolag att avundas honom, men när man lyssnar på honom så är det mesta han säger ganska sunt förnuft. Jag vet att nu blir jag tråkad av hela e-handelssverige för han är deras kung, men jag tror ni missförstår mig lite. Han ÄR bra, och han ÄR inspirerande, men många där ute säger samma sak, bara utan att vara så amerikaniserade i stilen. Jag tror det är det många faller för med Gary, att vi är ovana vid den lite mer utåtriktade stilen här i Sverige och därför suckar vi beundrande när han säger uppenbara sanningar, men ibland undrar jag om vi varit lika tagna av hans ord och trollbundna om han vore svensk? Det är svårare att vara guru på hemmaplan inbillar jag mig. Jag gillar dock det han säger och han är oerhört skicklig och bör vara en inspirationskälla, vilket han är. Så summa summarum, jag gillar honom, och hans tankar, vilka jag delar många. Men jag har svårt att bli lika euforisk som många jag mötte på NES var över honom. Så nu kan ni alla anklaga mig för att vara en idiot som inte förstår storhet.

Vad tar jag med mig av mitt panelhönsande då? Jo, att till nästa år bör man fundera över om man ska ha en panel, eller om det finns bättre sätt att involvera publiken. Eftersom många talare drog över tiden, så fanns inte tid för oss att göra så mycket reflektioner eller ställa frågor. Och det fanns många bra twitterfrågor, jag lovar, massor. Det var supersynd att det blev så och jag vet att arrangörerna också tyckte det.

Speciellt minns jag glossybox där jag ville försöka prata lite om bloggare i reklamsyfte, men det enda jag han ställa vara fråga 1. Är det lätt att hitta bloggare att jobba med? och såklart är det det, no shit, det fattar väl jag också. Jag är ingen idiot. Vad jag egentligen ville ha fram, om jag fått ställa följdfrågan var är det lätt att hitta kvalitativa blogggare, och anställs dessa, eller hur löser man det skattemässigt. För enligt min erfarenhet så vill ta mig sjutton ingen bloggare ställa upp när man börjar prata skatt och redovisa tjänade pengar…..och att hitta kvalitativa bloggare är inte alltid lätt…

En annan sak jag tar med mig som förbättringspotential för egna event, är INGA STÅBORD VID MIDDAGEN!!!!!! Jag hade införskaffat högklackade skor att använda för första gången på säkert tio år. Någon, ingen nämnd lurade mig att använda dessa på kvällen….det skulle jag aldrig gjort….Mina fötter hatar oficiellt denna person efter en tre timmars middag vid just det STÅBORD. Säger inget mer. Jag förstår att det år svårt att få plats med alla, men det vete sjutton om det då inte är bättre att begränsa antalet vid middagen, eller i alla fall upplysa damerna innan om att det är ståbord och mingelmiddag…..

….och det får mig osökt in på tanken att det inte är många månader kvar till e-handelsdagarna i Sundsvall. Massor av bra talare även där, och jag lovar att publiken kommer till tals massor. Så kom gärna dit. Läs mer om det på www.e-handelsdagarna.se , och jag lovar, det blir inga ståbord och ni slipper se mig i högklackat. Promise!