Mar 30 2012

EU invasion – EU ehandel i mycket liten skala here I come

Category: E-handelkatrin @ 12:35 e m

Jaha, såklart, jag kan naturligtvis aldrig nöja mig med att göra det enkelt för mig när jag kan göra det svårt. Jag är alldeles för splittrad i vad jag tycker är roligt att jobba med, och jag kan aldrig låta bli att ta en spontan idé och försöka genomföra den, totalt hals över huvud, och helt utan genomtanke innan. Spontanitet är mitt första namn, sån är jag på gott och ont, och så reagerade jag såklart även denna gång, totalt spontant!

Som en del av er vet så håller jag på att försöka driftsätta en ny design på min gamla djurbutik Swecat. Det har jag jobbat med nu sedan förra året, och det tar tid att få allt klart. I går kom jag på den lysande idén, att man kanske ska damma av de gamla tankarna vi haft att börja sälja utomlands, när man ändå håller på och gör om designen. I dag säljer vi mycket sporadiskt utomlands, men det kanske skulle säljas mer dit om man faktiskt helt enkelt tar och försöker satsa lite på det hela. Jag är en liten butik med en liten budget, och några storsatsningar a la cd on är inte direkt min grej, men hur svårt kan det va tänkte jag och satte igång direkt jag fick idén.

Det kan ju vara trevligt med domännamn som passar tänkte jag. I dag kör jag swecat.com, för Sverige för när vi startade var det .com som gällde för näringsverksamhet, men för andra länder behövs ju lite nya domäner. Sagt och gjort, jag reggade i raskt takt lite landsdomäner, tills jag kom till Norge och Finland. BLä.

Där måste man ha företag i landet, eller i Finland ha ett varumärke för att få regga en domän. Man kan regga via ett ställe som heter NameIsp, men då ska man vara medveten om att man reggar domänen på en lokal kontakt i det landet, och man äger alltså inte domänen fast man betalar för den. Vad i hela friden är det för trams!!! Går något galet, så kan jag alltså om ett tag när jag upparbetat min domän bli av med den och inget kan jag göra. Idioti, och inget jag vill riskera. Så då gäller alltså att skaffa lokal närvaro, vilket skulle kosta ca 40 000/ land med hjälp av exportådet, och ge mig en massa administration. Nej tack. Det måste gå att satsa småskaligt utan domäner även om man vill sälja utanför Sverige! Jag tänker nu alltså köra subdomäner i stället eller liknande.

Sedan måste man ju frakta sakerna utomlands, så man bör ha en plan för det insåg jag ganska snart. Jag ringde posten och fick priser för de Europeiska länderna, nu ska jag lägga upp fraktpriserna för resp land så är det i hamn. Via Partnerlogistik som jag använder till min trejdepartlogistik fick jag klartecken att börja använda deras nya USP avtal för Norgefrakt, så nu klarar vi norgesändningar och införtullning direkt. Det kändes som att fraktbiten var inte så krånglig. Det handlar mest i början om att läsa prislistor, lägga upp fraktmoduler med rätt priser mot rätt land. Sedan får man börja justera priser efter hand som man ser hur det går. Det är ingen stor satsning jag gör utan mest för att se vad som händer.

Betala, ska ju kunderna kunna. Japp, där kontaktade jag Klarna för faktura i de nordiska länderna och det var klart på ett litet kick. Snabb service och humana priser. Kort kan vi redan ta från utlandet, så det är bara att lägga upp, och så funderar jag starkt på Paypal. Det verkar smidigt och folk är vana vid det.

Summa summarum, sedan idé i går kväll vid 19.00. Domäner klart, avtal med fraktbolag klart, avtal med betalleverantörer klart. Offertförfrågningar på översättningar utskickade

Så nu är min plan för Eu dominans i liten skala att:

1) Lägga upp 4 multishoppar,  en för vardera Finland, Norge, Danmark och EU, bara kopiera produktdatat rakt av in i butikerna till att börja med och lägga noindex på dem för att inte få duplicate content. Det gör att ordrarna hanteras i samma flöde som vanligt från alla butikerna, så inga direkt bakom skalet anpassningar behöver göras. Det gör det också enkelt att ta bort produkter från ett visst lands shop om det behövs, exvis kanske frakten på vissa saker gör dem olönsamma att sälja. beräknad tid 2-4 timmar.
2) Lägga upp fraktsätt, och betalsätt för resp lands shop. Borde vara gjort på några timmar
3) Anpassa designen lite grann för resp land, några timmars jobb
4) I början får Norrmänn, och Finländare handla på svenskt språk, på sikt så översätts sajterna om jag ser ett intresse. Danskar tänkte jag nog översätta till direkt, och även EU sajten ska bli Engelsk. det är det som tar mest tid.

Det här är min plan för min EU satsning. Jag kommer inte att bli störst eller bäst, men jag räknar med viss merförsäljning. Jag har säkert glömt saker jag får lära mig efter hand, men jag har haft ett förbaskat roligt dygn när jag planerat min EU satsning, och det verkar inte oöverstigligt. Bara att göra helt enkelt. Så vad väntar ni på ni andra e-handlare? Mer kunder, det vill vi väl ha?