Apr 28 2011

Vinn en gratis webbutik under ett år!

Category: E-handel,Tävlingkatrin @ 8:29 f m

Nu ger vi på Kodmyran alla Sveriges e-handlare chansen att vinna ett års butikshyra av vår e-handelslösning Shop4sale.

Ni behöver bara gnugga geniknölarna och ge oss lite förslag på nya häftiga funktioner ni vill se i framtidens e-handelslösningar.

Vi tror att det är e-handlarna ute i landet som är duktigast på att veta vilka funktioner de saknar i sina webbutiker, och som bäst kan säga vad de drömmer om att kunna använda i framtiden för att öka sin försäljning. Inte vi som gör system, vi blir lätt hemmablinda efter ett tag om vi inte själva driver e-handel och står inför dess praktiska problem varje dag.

Anledningen till att vi har denna tävling är alltså att vi vill få in lite mer tankar och idéer kring funktioner e-handlare önskar sig av sina e-handelslösningar och då få in idéer från fler e-handlare än bara våra egna kunder. Vi ser fram emot att få in massor med bra förslag på roliga uppskattade funktioner som vi sedan kan införliva i vår butiksklösning.

Sedan tycker vi också att det är roligt att ge även mindre e-handlare chansen att kunna prova på en lite mer avancerad lösning som de kanske inte hade haft råd med annars, genom att de får visa sin kreativitet. På så sätt får vi en win-win situation både för e-handlarna och för oss som leverantör av e-handelslösning.

1a pris – 1 års gratis hyra av en Shop4ale Premiumversion,
2a pris – 1 års gratis hyra av en Shop4sale Grundversion.
3e-10e pris – ett exemplar av boken 469 snabba tips som ökar försäljningen i din Internetbutik

Tävlingen pågår fram till den 31/5 och mer information hittar du på vår tävlingssida


Apr 27 2011

Snygga till era paket!

Category: E-handel,Frakt & Logistikkatrin @ 2:32 e m

Arne på Posten skrev ett inlägg med lite tankar kring mitt sista inlägg och naturligtvis vill jag inte vara sämre, så nu skriver jag ett litet inlägg kring hans tankar..

Han reflekterade över att många e-handlare inte är speciellt duktiga på att packa sina paket och göra dem inbjudande för kunderna. Tyvärr så finns det en del sanning i detta. Ofta tänker vi e-handlare på billigt emballage, och att försöka få ner alla kostnader så mycket det bara går och tyvärr så kommer man ibland till läget som jag kallar Dumsnål med stort D.

Dumsnål, det är när man sparar in pengar på saker som egentligen är dumt att snåla på eftersom det kostar så lite ändå i den stora helheten och faktiskt kan bli lika dyrt i alla fall. Dumsnål det är man när man exempelvis köper billigare tejp, men det visar sig att den håller kortare tid, och går sönder oftare när man tejpar, så egentligen blir det lika dyrt som  att köpa den dyrare tejpen i arbetstid räknat.

Jag var Dumsnål när jag packade själv från början. Jag köpte billig tejp, och jag återanvände ofta emballage nästan oavsett hur det såg ut, det gick ju alltid att tejpa lite extra……, och visst är det bra att göra när emballaget är oskadat och fortfarande ser fräscht ut. Men när emballaget har hål man behöver tejpa igen eller ser allmänt sunkigt ut är det kanske ändå bättre att återvinna det på vanligt sätt.

Jag har dock lärt mig min läxa med tiden…Det tog längre tid att packa med billigare tejp och köpte man för mycket hann den torka ut. Återanvänt emballage gav ibland skadade paket, och gav inte kunderna något gott intryck av företaget rent allmänt, så nu för tiden försöker jag tänka även på den delen och ta med den i beräkningen när jag köper emballagematerial.

När man handlar i butikerna i stan får man ofta fint inslagna varor och en läcker påse. När man e-handlar möts man däremot många gånger av en brun halvtrasig kartong när man hämtar ut sitt paket….Det är inte bra. Det ger inget bra intryck, och det ger inte den där speciella handlaupplevelsen som många tycker om. Arne har  helt klart en poäng i att man som kund gärna när man e-handlat vill mötas av ett fint nytt emballage, och känna att man får hem en ny fräsch vara.

Hur kan man då göra för att göra en lite bättre kundupplevelse genom sitt emballage? Jo först och främst kanske man ska fundera över vad man säljer, om man säljer miljövänliga varor till miljötänkande människor då kanske det är ok med återvunnet emballage, och man kanske ska informera om det redan på sin webbsida att man skickar så och varför, men säljer man lyxartiklar a la Mulberyväskor eller Burberrykläder, så bör man lägga lite tid på en snygg förpackning, eftersom ens kund förväntar sig det.

Just Mulberry i England är ett företag jag själva tycker är föredömliga. Där kommer din leverans i en vanlig kartong, och inuti den ligger en Mulberrykartong i företagets klassiska vinröda färg med guldlogga. Inuti den ligger din vara förpackad i en mulberry påse precis likadan som man får i butikerna, och inuti påsen är varan förpackad i silkespapper, och sedan naturligtvis nedstoppad i en liten väskpåse om det är en väska. Sedan ligger också ett kort med guldtryck där man tackar för köpet och som skrivits under av ett butiksbiträde. Det kallar jag emballage! Mulberryväskorna ligger  dock inte att förglömma i en prisklass som gör att köparen förväntar sig en liten lyxupplevelse när de handlar, och de får de i deras fysiska butiker där servicen brukar vara oklanderlig liksom förpackningen av väskorna. Jag tycker dock att det är superroligt att Mulberry lyckats så väl med att förmedla den lyxkänslan man får när man handlar i deras butiker, även till deras e-handel.

Nu är det svårt för en liten e-handlare att hålla den klassen, och jag säger inte att man ska dra på superstort och lägga tusentals kronor på sitt emballage, men kanske man kan satsa på att åtminstone se till att försöka ha emballage som ser fräscht ut, eventuellt piffa till det med att sätta på tejp med logotyp och/eller lägga ner ett litet handskrivet kort eller liknande som tackar för kunden köp. Sådant kostar inte många kronor extra och ger en positiv bild av ens e-handel.

Just tejp med logotyp är omtvistat eftersom för vissa företag ökar det mängden tappade paket av någon anledning, speciellt i elektronikbranschen, men för företag med icke stöldbegärliga saker är det ofta en mycket god idé. Paketen ser snyggare ut, kunden hittar lättare sitt paket på hyllan hos utlämningstället, så att det går fortare vid utlämning, och man känner en liten ilning av förväntan redan när man hämtar ut paketet. Man känner ” titta där är ju min efterlängtade order, vad skoj det ska bli att packa upp den” redan när man ser det på hyllan. Sedan så exponeras din logga för flera personer vilket aldrig är fel, och du bygger på så sätt ditt varumärke.

Jag själv använder tejp med tryck, och det kostar inte många kronor extra jämfört med vanlig tejp och paketen ser onekligen snyggare ut. Så här ser typiska paket ut från mina butiker Gardenhome och SweCat ( ursäkta en något dålig bildkvalité men jag tror ni får ett hum i alla fall), och visst ser det roligare och mer inbjudande ut än ett återvunnet dåligt tejpat paket som spruckit här och där.

swecat paket Paket Gardenhome

Så med andra ord, jag uppmanar dig e-handlare att fundera lite över hur dina paket ser ut och inte bara vad de kostar att emballera och skicka! Är de inbjudande för kunden? Kan de göras på något annat sätt, eller är det bra som det är? Finns det något du kan göra med enkla medel för att kunden ska känna att han är en viktig kund? I så fall sätt igång redan i dag! Kundens första intryck av dina varor börjar med emballaget och man kan aldrig göra ett andra första intryck!


Apr 18 2011

Den svenska e-handeln

Category: E-handelkatrin @ 6:32 e m

Det finns massor av e-handlare i Sverige. När jag då tänker e-handlare har jag inte riktigt räknat in reseföretag m.m. utan jag har tänkt mer säljare av fysiska varor. Jag har inte lyckats få tag på några aktuella siffror men runt 12 000 st e-handlare har jag för mig att Klarna beräknat att det var i Sverige 2009. Men hur ser egentligen den typiska svenska e-handlaren ut i dag?

Jo svaret är nog att det inte finns någon typisk e-handlare, men att man kan se vissa trender. Det man kan säga generellt är att de flesta e-handlare i Sverige i dag är väldigt små och omsätter under 1 miljon kr / år, och så har vi några få som är väldigt stora, och ett fåtal däremellan i mellansegmentet.

När är man en stor e-handlare?

Men vad är stort respektive litet? Jag pratade med Magnus Fredin på Klarna under emeet och han sa att ca 10 fakturaorder om dagen då räknades man som ganska stor i Sverige jämfört med andra e-handlare av Klarna, och då har man nog ca 20 ordrar per dag i alla fall gissade vi.

Paypal däremot har inga siffror för Sverige utan säger att du är en stor e-handlare om du omsätter mer än 80 miljoner USD per år.  Helt klart är att det är ett fåtal i Sverige som kommer upp i de siffrorna i ren e-handel.

När jag pratade med Magnus Bråth på Pineberry som driver Sökmotorkonsult så tyckte han att runt 100 000 besökare i månaden, då är man en stor e-handlare och runt 20 000 en mellanstor.

Ja allt sitter naturligtvis i betraktarens ögon och beror på vad man har för kriterier, vad man tittar på, och hur man mäter. Men säg en omsättning på ca 10 miljoner och uppåt då tycker jag personligen att man är stor, och när man pratar med andra e-handlare så brukar de hålla med. Svårare blir det att definiera när man är mellanstor, men där brukar de flesta e-handlare anse att man är mellanstor när börjar omsätta runt en miljon kronor / år och kan livnära sig på sin e-handel och ta ut lön. Innan dess är man liten

Oavsett vad man tycker är stort så är nog de flesta överens om att 80-20 regeln verkar gälla även för e-handeln. Dvs 20 % av företagen står för 80 % av omsättningen. Med andra ord finns det massor av små e-handlare och ett fåtal stora om man tittar på omsättningen. Den stora massan av e-handlare är alltså mindre företag.

Små e-handlare

Jag gissar att även bland dessa gäller  80-20 % regeln, dvs 80 % är små företag under 1 miljon i omsättning. Dessa drivs ofta vid sidan av andra jobb, under tiden man har mammaledighet eller när man får starta eget bidrag eller andra stödåtgärder samtidigt som man lever av. Många av dessa är väldigt små och har några order i veckan, medan andra är lite större men fortfarande inte tillräckligt stora för att kunna räcka till lön. En del av dessa e-handlare vill växa och bli stora, medan en del är helt nöjda med att se sitt företag som en extra inkomst eller rent av en hobby. Många av dessa startas varje år, och många läggs också ner efter ett tag. Vanligt är att de läggs ner när man kommit upp i en sådan omsättning att man inte orkar jobba och sköta sin e-handel samtidigt, men att man fortfarande inte riktigt kan leva av den utan bara nästan, och när man växt ur garaget. Gemensamt för dessa e-handlare brukar vara att man drömmer om den dagen man kan ta ut en riktig lön ur sitt företag och leva på det. Dagen då man blir en ”riktig e-handlare”

Mellanstora e-handlare

Mellansegmentet, alltså de resterande 20 procenten av de 80 procenten små e-handlarna är en mycket blandad skara. Där hittar man allt ifrån entreprenörer som drömmer om att bli uppköpta och göra ett snabbt ekonomiskt föredelaktigt avslut på sin e-handel, till företagare som är nöjda med att de kan ta ut en liten lön och får styra sin tillvara helt själva. Det kan vara människor som vill bo kvar på landet och värdesätter sin egen tid och därför jobbar för löner andra inte skulle drömma om, och det kan vara företagare med väldigt små omkostnader som kan ta ut en rätt bra lön, det kan vara företagare med flera anställda, och ensamföretagare. Företagare som drömmer om när de ska få sina första anställda, och företagare som med skräck inser att de måste anställa.

Gemensamt för dessa är att de alla är en beundransvärd skara av företagare som driver e-handeln framåt med hjälp av kreativitet och kundservice på ett sätt som de stora företagen inte gör. Dessa är medelstora och de har inte råd att konkurrera med de större via dyr annonsering och marknadsföring, utan de måste hitta andra vägar att få trogna kunder. De är företag som gör det lilla extra för kunden, som satsar på kundservice och snabbhet vid leveransen och som optimerar sina butiker och testar olika sätt att gerillamarknadsföra sig.

Ofta har de stenkoll på konverteringsgrader och jobbar mycket med sina butiker för att öka den. De är sökmotoroptimeringsfreaks och kan massor om google och hur de ska komma högre i sökresultaten, och de har superkontroll på sin logistik och sina kostnader. De mäter allt de kan i sina butiker och försöker ständigt förbättra dem på alla sätt de kan. De växer ofta sakta men säkert, och ibland snabbare, men oftast organiskt utan att ta in kapital. De kan mycket om många olika delar av e-handeln och är inte specialiserade. Jag skulle vilja säga att det är bland den här gruppen av e-handlare du hittar dem som verkligen kan massor om e-handel och som följer med de trender som kommer så gott deras ekonomi tillåter. Ofta har de också bättre vinstmarginaler och gör bättre vinst per anställd än de större företagen trots att de har mindre resurser.

Jag beundrar denna skara företagare oerhört och personligen tycker jag att de gör ett mycket bättre jobb på att vara e-handlare än de stora företagen gör. Det är otroligt mycket svårare i mina ögon att driva en e-handelsbutik och vara lönsam med mindre resurser i form av pengar och anställda än det är när man har ett stort företag bakom sig som pumpar in pengar. De har inte lyxen att säga att vi kan gå med förlust i ett par år för att sedan räkna hem satsningen och gå med vinst, utan det är en grupp företagare som måste gå med vinst i stort sett hela tiden för att överleva. Det är också oftast hos dem man hittar riktigt bra kreativa exempel på olika lösningar för e-handeln, och bra exempel på nytänkande.  Det här är en skara duktiga, kreativa företagare som  jag tyvärr tycker att man uppmärksammar alldeles för lite när man pratar e-handel här i Sverige. Man kikar gärna på större företag och tar exempel på bra saker från den när man pratar e-handel, men man glömmer att de mellanstora är minst lika duktiga e-handlare om inte bättre.

Stora e-handlare

Det verkar finns tre olika kategorier av stora e-handelsföretag i Sverige: Gamla postorderföretag, pengainpumparföretag som jag kallar dem, och organsikt växande e-handlare. De är dessa som tillsammans står för ca 80 % av omsättningen.

De flesta av de större e-handlarna vi har i dag som går riktigt bra tillhör de gamla postorderföretagen som lagt om sin verksamhet och satsat på nätet och lyckats bra med satsningen. Inte så konstigt kanske att de snabbt blivit väldigt stora på webben eftersom deras kunder är vana att handla på distans och de redan har fungerande rutiner för logistik, returer m.m. Dessutom hade de kapital redan från början att satsa. De hade med andra ord en stor fördel när de startade sina nätsatsningar eftersom logistiken många gånger är hjärtat i en e-handelsverksamhet och denna redan fans på plats, för att inte tala om att de hade pengar från dag 1 att satsa för att växa, och en fast kundkrets.

Den andra kategorin av e-handlare som är stora, pengainpumpaföretagen, är ofta sådana som varit små och sedan blivit uppköpta av större företag och nu alltså har ett större företag, eller en koncern bakom sig som pumpar in kapital i sina nätbutiker. Även fysiska butiker som satsat på att starta en e-handel kan man räkna till denna kategori. Dessa företag är sådana som inte alltid går sådär speciellt bra vinstmässigt, men är stora omsättningsmässigt ändå, vissa går med en liten vinst, och en del faktiskt med god vinst, medan andra går med brakförlust men man låter dem göra det, eftersom man hoppas på sikt kunna ta marknadsandelar och göra vinst på längre sikt. Man säger gärna att satsningarna man gör nu ska löna sig om 5-10 år.

Sedan har vi några få rena nätföretag som lyckats växa organsikt och blivit stora, och som inte har stora företag bakom sig som satsar massor med kapital. Carpetvista som 2009 omsatte ca 50 miljoner, och gjorde en vinst på 7 miljoner är exempel på ett sådant företag. De är inte många, men de finns några få, och dessa är de som har min beundran. Det är otroligt svårt att växa och bli stor utan att ha ett stort företag bakom sig med stora resurser, men bevisligen finns de de som lyckas.

Den typiska e-handlaren i Sverige

Med andra ord så är e-handeln i Sverige ganska spretig och det finns en hel del e-handlare men väldigt få täljer guld med täljkniv, och den typiske e-handlaren i Sverige han eller hon finns inte! Att starta upp en e-handel är också ganska lätt, det visar den mängd av små e-handlare vi har, men att växa och bli medelstor eller till och med stor, det är en riktig utmaning som ganska få har lyckats med.

Frågan är vad som krävs för att fler små e-handlare ska kunna växa och blomstra? Enligt våra politiker brukar det alltid vara minskat regelkrångel och sänkta arbetsgivaravgifter man brukar ta fram som argument för att företag ska växa, men för e-handelns del tror jag inte det är lösningen. Jag tror det sitter i andra saker och då framförallt i sänkta frakter som är en gigantisk utgiftspost för mindre e-handlare, även samma moms som resten av Europa tror jag är viktigt eftersom Sverige trots allt är ett litet land och ska man växa ordentligt tror jag man måste börja titta även utanför gränserna. Webben är gränslös, och det bör e-handeln också bli för att riktigt blomma ut.


Apr 12 2011

Bygg kundrelationer på tack för order sidan!

Category: E-handel,Kundservice,Marknadsföring,Tipskatrin @ 2:22 e m

Efter att har gjort om själva kassasidan i Gardenhome var det nu dags för ” Tack för ordersidan” att få sig ett litet lyft. Tack för ordersidan består av två olika delar, båda lika viktiga. En del för basic information  och en del för att bygga kundrelationer.

Basic information- vad kunden behöver få för information

Jag funderade lite över vad kunden undrar just i det ögonblicket om kom fram till att följande saker borde vara det som rör sig i kundens huvud när man gjort klart sitt köp:

1) blev min order rätt

För att svara på frågan lades en sammanställning över ordern visas på sidan för att man ska kunna kontrollera den, och vi talar även om att en orderbekräftelse har skickats till deras e-postadress.

2) När kommer mina grejor och vart?

För att svara på frågan lades en text om hur deras leverans kommer att skickas lades till och info om att vi skickar ut leveransmail med kolliid och spårningslänk,

3) Vart vänder jag mig om något går snett?

Jag tror att det är viktigt att som liten e-handlare försöka vara lite personlig med sina kunder och även att försöka få kunderna att känna sig trygga med sitt köp. Jag lade därför till texten:  ”Om du har några frågor kring din order kan du alltid kontakta oss på mail info@gardenhome.se, eller ringa oss på 060-557676 mellan 10.00-16.00 på vardagar”. På så sätt hoppas jag att kunden ska känna att den kan få hjälp även efter sitt köp om något krånglar. Sedan lade jag även in en bild på mig själv under texten för att de ska känna att de handlar av en riktigt person.

Bygg kundrelationer- uppmana kunden att få en närmare relation med butiken

Sedan funderade jag lite på vad jag vill att kunden ska bry sig om. Vi har sedan länge haft en uppmaning på tack för ordersidan om att kunderna kan bli gillare av oss på facebook som gett ganska bra resultat. Detta är något vi kommer att fortsätta med. Det är något jag är förvånad att inte fler e-handlare gör, dvs använder sin tack för ordersida för att försöka skapa mer relation med kunden. När kunden precis handlat av dig visar han/hon att hon är intresserad av dina varor och din butik. Då är kunden rimligen mer mottaglig för ”reklam” om att bli gillare på facebook, följa dig på twitter, eller prenumerera på ett nyhetsbrev eller vad det nu kan tänkas vara du vill att kunden ska göra som anknyter till din butik.

Jag uppmanar er andra e-handlare att prova, det är så enkelt och snabbt gjort och kan ge så mycket tillbaka med rätt kunder. Bygg mer kundrelationer på era tack för ordersidor!

exempel på sidan:

Exempel på sidan


Apr 05 2011

emeet – e-handlare träffades och utbytte tankar

Category: E-handelkatrin @ 8:12 f m

Många har redan bloggat om Sveriges första unconference för e-handeln emeet, men även jag vill lägga till min syn på eventet och skriver därför en liten bloggpost.  Ca 100 e-handlare träffades i postens lokaler i Stockholm och utbytte tankar och erfarenheter med varandra. Emeet skapades tillsammans av alla e-handlare som var där och tillsammans gjorde vi eventet till vad det var.  De flesta e-handlare jag pratat med efter eventet var otroligt nöjda med dagen och tyckte att det var superbra, precis som jag själv. Jag har tidigare efterlyst den här formen av träffar just bland e-handlare för att jag tycker att träffas och utbyta erfarenheter ger så mycket mer än de traditionella eventen, där några står och pratar från en scen. Vi e-handlare som hänger på e-handel.se har arrangerat några mindre liknande event i Sundsvall, Malmö och Stockholm tidigare under året, men emeet var så mycket större med fler e-handlare och det var jätteroligt att vara med och se att så många var intresserade och deltog. Vi var människor från Helsingborg i söder till Sundsvall i norr, så vi hade en god spridning på människor. De som arrangerat hade verkligen gjort ett superjobb, att helt utan budget fixa allt, och var nog ganska förvånade och glada att så många dök upp. Man likställde eventet med woodstock, och vissa likheter fanns, även om jag har svårt att tro att det blir lika omtalat utanför e-handlarkretsar :-)

Höjdpunkterna under dagen för min del var diskussioner kring kundvård och hur man kan använda cms system, (som jag i min enfald fortfarande kallar databasfrågor från butikens databas) för att ta reda på hur kunderna agerar. Diskussion kring uppföljning av lämnade varukorgar, och inte minst att träffa alla live som man dagligen har kontakt med via webben. Det är inte så ofta jag är i Stockholm och minglar runt, så det är skoj när det väl blir av.

Det var också otroligt roligt att träffa människor man samarbetat med på olika sätt under åren och vi blev nästan lite nostalgiska där ett tag en del av oss när vi pratade minnen och hur allt började, och insåg att vi börjar nog bli gamla nu när vi jobbat i snart tio år med e-handel. Jag fick också en smärre chock över min ålder när jag skämtade och sa att jag varit med såpass länge nu att jag kände mig som den allvetande skräphögen i fragglarna, varpå en hög utbrast, ” fragglarna vad är det?”……. jag insåg då att mannen jag pratade med gick i klass 4 när jag startade min första webbutik…Kanske dags att inse att jag verkligen börjar bli gammal?

Men som med allting annat här i livet så finns det alltid baksidor med allt, och  jag har även hört några få kritiska röster kring emeet. Några av mina e-handlarvänner  hade känt sig lite påhoppade av olika leverantörer som försökt sälja olika saker till dem, plattformar, Seojobb, adwords, socialamediehjälp m.m. och de tyckte också att det var en hel del säljare som egentligen inte gav goda råd utan mer försökte prata för sitt egets företags förträfflighet och tjänst, och gärna även klanka ner på andra företag i samma bransch. Det tyckte också att det som nya e-handlare var svårt att veta när företag gjort en säljpitch i stället för att kommit med ett välmenande råd, och man kände sig lite smått förvirrad, och tyckte att de som var där som leverantörer för olika företag på något sätt borde regleras till att antingen inte få vara med, eller också sättas i egna separata diskussionsgrupper, eller stå som utställare på en mässa, för att man skulle slippa säljinput i diskussionerna. En av mina vänner fick till och med mail 1 timme efter eventet från ett företag där man erbjöd sig att sökmotoroptimera deras butik eftersom man tyckte det var dåligt gjort, och även mail om att man borde byta butik.Kanske inte riktig det man tänkt sig när man anmälde sig till emeet för att utbyta erfarenheter med andra e-handlare…

Jag upplevde inte något av detta, så jag vet inte hur allvarligt det var, men så är jag heller inte ny e-handlare så ingen erbjöd mig någon tjänst, och jag var inte med i diskussionerna kring marknadsföring och Seo där det tydligen varit mest förekommande enl min kontakt. Det kan naturligtvis också vara så att som ny e-handlare är det svårt att skilja på företag och råd, och man blir lite överkänslig och därför uppfattar det som sälj, men oavsett varför det uppfattas så, så gör det här mig oerhört ledsen att höra. Detta eftersom jag i min enfald faktiskt trodde att man kan vara objektiv och inte försöka sälja sin tjänst även om man är leverantör. Jag trodde också att man går på sådan här event för att man är genuint intresserad av e-handel och vill lära sig mer av dem som har den praktiska kunskapen, dvs e-handlarna själva. Det spelar ingen roll hur länge du jobbat med en sak, vare sig det är plattformar, seo, betalväxlar eller liknande, till sist är det faktisk e-handlaren som är proffs på sin verksamhet och det är dem man lär sig massor av. Att då inte ta tillvara den kunskapen, utan i stället försöka sälja sina egna tjänster, det är inte bara dumt, utan stendumt. Dessutom borde man skämmas!

Jag tyckte också att jag såg det tankesättet hos många av de leverantörer som var där, att man ville lyssna och bidra med erfarenhet, och jag hoppas att de som sett det annorlunda till nästa emeet inser att ett emeet är till för att utbyta erfarenheter mellan oss som är intresserade av e-handel, och lära av varandra, oavsett den erfarenhet vi har och vart man jobbar, inte för att försöka sälja sina egna tjänster!